Pieni osa, suuri vaikutus
Kuinka tärkeitä tiivisteratkaisut oikeasti ovat? Olemme onnistuneet lisäämään asiakkaamme tuotanto nopeutta yli 33 prosenttia, parantamaan laitoksen vuosittaista tuottavuutta yli 42 miljoonalla eurolla sekä lyhentämään tiivisteiden vaihtovälin kahdesta viikosta kolmeen vuoteen – vain tiivisteet vaihtamalla.
Jokainen projektimme on johtanut moninkertaisesti alkuperäistä parempiin tuloksiin. Toisaalta pienikin vuoto riittää upottamaan suurenkin laivan. Olemme nähneet, kuinka tiivisteiden pettäminen on johtanut 2.5 vuoden tuotantokatkokseen ja yli kolmen miljoonan euron kuukausittaisiin menetyksiin. Ikäviltä yllätyksiltä voi välttyä silloin, kun myös tiivistäminen tehdään ennakoiden.
Oikea tiivisteratkaisu maksaa itsensä takaisin jopa päivissä. Se on pieni, mutta tärkeä ja konkreettinen investointi energiatehokkuuteen, kestävään kehitykseen, toimitusvarmuuteen, työturvallisuuteen, asiakastyytyväisyyteen ja kilpailukykyyn. Prosesseja tulisi kehittää huoltovapaimmiksi myös siksi, että toimitusketjujen ja kunnossapitopalvelujen epävarmuus on lisääntynyt.
Usein tiivisteitä tullaan ajatelleeksi vasta silloin, kun prosessissa syntyy merkittävästi hukkaa tai kun alkuperäisten tiivisteiden vaihtamiseen kuluu paljon aikaa. Tällöin tiivisteet hankitaan yleensä sieltä, mistä ne saadaan mahdollisimman nopeasti ja edullisesti.
Kuitenkin tiivisteet ovat enemmän kuin kulutusosia – niiden valinnalla on ratkaiseva vaikutus prosessien ja laitteiden energiatehokkuuteen, luotettavuuteen ja turvallisuuteen.
Näin löydät oikean tiivisteratkaisun
Oikea ja tuottavin tiiviste löytyy harvoin luettelosta. Aluksi on määriteltävä tiivistämisen tavoitteet ja prioriteetit. Näitä voivat olla esimerkiksi huoltovälin maksimointi, huollettavuuden helpottaminen, turvallisuuden varmistaminen, tuottavuuden lisääminen ja tuotannon standardointi. Suunnitelman on osoitettava tarjolla olevien vaihtoehtojen eroavaisuudet ja luotettavuus. Mikä tärkeintä, hyödyn tulee olla mitattavissa vertaamalla tilannetta ennen ja jälkeen tiiviste ratkaisun toteutuksen.
Suunnittelu- ja toimialaosaamisen ohella tarvitaan kuhunkin kohteeseen sopivaa teknologiaa. Esimerkiksi akkuteollisuudessa käsitellään abrasiivisia ja hienojakoisia raaka-aineita, joiden prosessivaatimukset ovat paitsi turvallisuuden, ympäristövastuun ja tiivistämisen kannalta haastavat. Elintarviketeollisuudessa tiivisteisiin vaikuttavat kiteytyvät ja kuluttavat jakeet, kuten kiteytyvä nestesokeri ja keinomakeutusaineet. Useimmissa selluteollisuuden punos- ja huulitiivisteitä sisältävissä kohteissa tiivisteet voidaan korvata kestävimmillä ratkaisuilla.
Malliesimerkki edistyksellistä tiivisteteknologiasta ovat Pohjoismaissa yksinoikeudella edustamamme CinchSeal-tiivisteet. Ne kuluttavat vähän energiaa, eivätkä lainkaan vettä ja edellyttävät sulkuilman käyttöä paineettomissa laitteissa vain harvoin. Tarvittaessa sulkuilmaa voidaan tuottaa päästövapaasti aurinko- tai tuulisähköllä. Tiivisteiden itsevoiteleva materiaali merkitsee vähemmän kitkaa, pidempää käyttöikää ja vähemmän huoltovälejä. Lisäksi CinchSealin tiivisteet ovat markkinoiden helppohuoltoisimmat. Ne tarjoavat akseleita ja laitteita kuluttamattoman ratkaisun pölyävien, hiovien ja kiteytyvien aineiden tiivistämiseen.